Archive for Квітень, 2017

Пам’яті аварії на Чорнобильській АЕС

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

26 квітня відвідувачі Херсонського обласного художнього музею ім.О.О.Шовкуненка побачать одну з найдраматичніших  та найемоційніших  за  художнім  змістом  картин сучасного латвійського художника Карліса Добрайса, присвяченої трагедії українського Чорнобиля.

У Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф  в експозиції музею буде представлено твір «Чорнобиль. Ваш рейс наступний» (1986р.), який майстер створив саме у часи ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.  Робота була написана безпосередньо під враженням  подій, які Карліс  Добрайс  пережив особисто. Перебуваючи зі студентами на пленері, він став свідком того, як на творчу базу, що була розташована на кордоні Латвії та Білорусі, привозили вантажівками молодих людей, яких потім відправляли для ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Інші роботи латвіського художника Карліса Добрайса та твір його талановитої  учениці Уни Лекузе, які були подаровані музею авторами,  херсонці побачать на виставці  латвійського мистецтва з фондів музею у травні. Роботу «Чорнобиль» придбав для своєї приватної колекції  відомий український колекціонер Петро Багрій, який люб’язно надав її нашому музею для виставки  та допоміг у транспортуванні  дара  латвійських художників з Києва до Херсону.

чернобіль

Чорнобиль. Ваш рейс наступний. 1986 р.

Картины Карлиса Добрайса уже в Херсоне!

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

19 марта 2017 года произошло важное событие в художественной жизни не только нашего города, но и в культурном пространстве масштаба всей страны. Директор музея Алина Доценко в Риге получила в дар от известного художника Латвии Карлиса Добрайса четыре монументальные картины, которые рассказывают о мастере и одновременно являются отражением целой эпохи. Также свою работу подарила музею и молодая талантливая художница Уна Лекузе, ученица и последовательница художественных принципов Добрайса.


Этот жест известного мастера не случаен. Еще в 80-е годы музей приобрел триптих Добрайса «Семиверстными шагами», который является украшением латвийской коллекции музея. В благодарность за прекрасную сохранность музеем работ Добрайс принял решение о передаче своих произведений в дар именно Херсонскому художественному музею.


Алина Васильевна взяла на себя решение всех вопросов оформления документов, упаковки картин, передачи их в Министерство иностранных дел Латвии. При поддержке Посольства Латвии в Украине, благотворительного фонда «Артания», преодолев огромное расстояние дипломатической почтой, картины Карлиса Добрайса уже в Херсоне, в своем новом доме!
Следите за анонсами об открытии выставки.

 

01

Рига. Студия художника Карлиса Добрайса. Март 2017

02

03

04

05

Херсон. Художественный музей. Апрель 2017

08
010

011
012

Г.В. Курнакову – 130 років

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

В експозиції, присвяченій 130-річчю Заслуженого діяча мистецтв УРСР, відомого  художника-пейзажиста, нашого земляка  Георгія Васильовича Курнакова, представлені найкращі твори майстра з колекції музею.

Херсонський митець народився 12 квітня 1887р.  у Мелітополі. Через деякий час родина хлопчика переїхала до Херсона, який і став рідним містом для майбутнього художника. Невичерпним джерелом для становлення творчості та смаків молодої людини стало вивчення  історії реалістичного світового мистецтва. Професійну освіту художник отримав у Київському художньому училищі, де на той час викладали  відомі українські живописці  Мурашко О.О., Менк В.К., Кричевський Ф.Г. (роки навчання 1909-1916).

З 1916р. молодий художник приймає участь у виставках Київського товариства художників «Кільце» та Асоціації художників Червоної України. Саме в цей час до художника приходить перший успіх. У 1919 р. Курнаков повертається в рідне місто, де стає викладачем Херсонської вчительської семінарії, керівником майстерні живопису і малюнка у робітничій ізостудії та інструктором відділу народної освіти.

1920-1930-ті рр. – період плодотворної творчої діяльності, пошуків, знахідок. Митець ніби відкрив для себе естетичну цінність природи рідного краю. Пейзажі, що зображують сільські вулички, дворики, передмістя Херсона, невеликі пристані на Дніпрі сповнені відчуттям закоханості до херсонської землі.

У 1950-70-ті рр. кольорова гама його робіт стає більш стриманою, побудованою на сполученні сріблястих та зеленуватих тонів, які передають кольори півдня Придніпров’я. Крім пейзажів митець залишив велику  кількість яскравих натюрмортів, в яких, як правило, завжди присутні  улюблені квіти майстра.

Георгій Васильович Курнаков був не тільки майстром пензля. Важко переоцінити його громадську діяльність. Митець багато працював з самодіяльними художниками,  передавав їм свій досвід. Підсумком його громадської діяльності став заповіт, за яким місто, в особі художнього музею, отримало безцінний дар: полотна самого живописця,  його велику бібліотеку та колекцію творів образотворчого мистецтва.

Новое изображение

Дніпровські простори

Г. Курнаков. Натюрморт

Натюрморт

интерьер

інтер’єр зала

літо. подруги

Літо. Подруги

музика моцарта

Музика Моцарта