Archive for Травень, 2019

Виставка «Західноєвропейське мистецтво XVII – поч. XX ст.»

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

До Дня Європи в Україні та Міжнародного дня музеїв у великому залі Херсонського художнього музею відкрито виставку «Західноєвропейське мистецтво XVII – поч. XX ст.».В експозиції представлено твори майстрів західноєвропейського мистецтва із зібрання музею. У більшості, це роботи з приватної колекції М.І. Корніловської, що надійшли в музей в 1977 р., згідно заповіту їх власниці.

Кожен окремий твір — це приклад приналежності авторів до різноманітних європейських художніх шкіл. Англійський станковий живопис репрезентовано твором Пітера Лелі ( 1618-1680, справжнє ім’я Пітер Ван дер Фас), учня відомого фламандського художника Антоніса Ван Дейка. Пітер Лелі був провідним художником Англії у часи реставрації монархії Стюартів (1660-1680 рр.). Працюючи при дворі Карла II, він написав велику кількість парадних портретів для англійської аристократії. Полотно «Дама з собачкою» дає уяву як про ідеал краси, що панував у вищих колах суспільства, так і про придворне портретне мистецтво в цілому.

Німецький живопис XVIII століття представлений полотном Кристофеля Любинецького (1660-1728). На картині «Сцена у шинку» зображено гультяїв, які бешкетують на дружній вечірці. Образний стрій та темний колорит викликає асоціації з творами старовинних майстрів Нідерландів, для яких було характерним зображення приватного життя людини саме під час розваг і відпочинку.

У мистецтві Німеччини XIX століття одержали розвиток такі художні напрями як романтизм та реалізм. На полотні «У монастирського настоятеля» (1859) Августа фон Байєра (1803/1804-1875) зображені фігура ченця на тлі напівкруглих арок порталу та інтер’єр монастиря. Картина, створена у стилі пізнього німецького романтизму, перейнята відчуттям таємничості, недомовленості, що підсилюються за допомогою світлотіньових контрастів.

Італійську школу живопису представлено твором невідомого майстра першої половини XVIII століття. Репрезентативне полотно «Портрет духовної особи і хлопчика» є одним з найкращих творів колекції музею.

Бельгієць Франц Ферлут (1795-1872) жив і працював в Італії. Його архітектурний пейзаж «Руїни Форуму» (XIX ст.) являє собою характерний зразок пізньоакадемічного живопису середини XIX ст. з умовним колоритом та чітким розділом на три плани театралізованої статичної композиції.

Експозицію доповнюють твори декоративно-ужиткового мистецтва, італійських та французьких скульпторів. Особливу увагу привертає скульптура з бронзи, яка є механічним репродукуванням з надгробка Лоренцо Медічі, виконаним у 1523-1531 рр. всесвітньо відомим італійським майстром Мікеланджело Буанаротті (1475-1564).

Завітайте на виставку!

Міжнародний день музеїв

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

Міжнародний день музеїв в цьому році проходить під назвою 

«Музеї як культурні хаби. Майбутнє традиції»

         Музей може бути місцем зустрічі — не тільки з творами експозиції або однодумцями, але і з власним «я» — думками, почуттями, точкою зору, адже кожен експонат — це привід для розмови… В цьому році ми пропонуємо нашим відвідувачам стати активними учасниками культурних подій, відчути себе частиною сучасного музею. Запрошуємо на інтерактивні заходи 18 травня!

 

10:00-18:00 — День відкритих дверей! Всі виставки можна подивитись безкоштовно.

12:30 — Інтерактивна екскурсія на музейну башту «Подорож у колиску часу» для дорослих та дітей від 12 років. Кількість учасників обмежена — група формується за попереднім записом (49-31-64, 050-917-56-76), вартість 40 грн.

Будівля музею з елементами декору різних часів – справжня перлина архітектури. Більше ніж сто років тому цей будинок належав Херсонській Міській Думі, пережив декілька війн та бурхливих подій історії. Музей та будівлі біля нього  — головні об’єкти уваги на цій театралізованій екскурсії. Ви дізнаєтесь історію містобудування початку ХХ ст., побачите історичний центр міста з висоти пташиного польоту, загадаєте бажання під бій курантів, зустрінетесь з Хранителькою часу…

14:00 — Інтерактивний захід «Діалоги про мистецтво» за участі плейбек-театру «Sun City». Кількість учасників обмежена — група формується за попереднім записом (49-31-64, 050-917-56-76), вхід вільний.

Ми обрали 5 найцікавіших творів, представлених в експозиції, щоб розкрити їх таємниці та почути ваші враження. Обговорення творів музейної колекції допоможе відчути себе не стороннім спостерігачем, а частиною світу мистецтва. Ваші думки важливі!.. «Оживити» враження від робіт, емоції та спогади допоможуть актори молодого херсонського плейбек-театру.

Чекаємо на вас у музеї!