Академік з Асканії

Написано lara в . Опубликовано в Статті

У колекції Херсонського обласного художнього музею зберігається живописний портрет «Герой Соціалістичної Праці академік Гребень» роботи заслуженого художника України Федора Загороднюка. Федір Іванович був автором численних портретів, пейзажів і тематичних полотен. За свою творчу кар’єру він встиг створити цілу галерею портретів видатних людей Херсонщини, до яких по праву належить і Леонід Кондратійович Гребень. Художник зображає його у кабінеті за роботою з книгами. Перед нами вже не молодий учений, що сидить у півоберта вліво, руки складені на розкритій перед ним книзі, а на обличчі застигла задумливість. Робота написана крупними мазками пензля, і лише обличчя та руки портретованого мають більш делікатне пропрацювання. Колорит роботи побудований на поєднанні вохристо-коричневих, блакитно-зелених та чорного кольорів, що створює досить строгу і стриману, однак спокійну «атмосферу» інтелектуальної праці.

Федір Загороднюк. Герой Соціалістичної Праці академік Гребень. 1973. Полотно, олія

Майбутній академік народився 17 серпня 1888 року у селі Кринки Брестського уїзду Гродненської губернії. На його долю випала участь одразу у двох світових війнах: у Першій світовій він брав безпосередню участь у бойових діях, у Другій — «боровся» за збереження видів, що вимирають. Обидві війни він пройшов з честю, витримавши всі виклики часу.

Свою професійну освіту Леонід Кондратійович отримав у Московській сільськогосподарській академії ім. К. Тимирязєва, де його вчителем був Михайло Федорович Іванов. Саме Іванов запросив молодого Гребеня асистувати та працювати разом із ним у Асканії Новій. Цей первозданний куточок Херсонщини стане для Леоніда Кондратійовича місцем роботи його життя — розробки та впровадження селекційних методів гібридизації. Його спеціалізацією було вівчарство та свинарство. На базі роботи у Всесоюзному науково-дослідному інституті акліматизації і гібридизації «Асканія-Нова» (нині Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія-Нова») у 1936 році він захистив докторську дисертацію, а за успішну селекційну роботу та впровадження її результатів у практичну сільськогосподарську діяльність Леонід Гребень удостоївся звання академіка Академії наук УРСР.

Вчений активно публікувався та викладав. За своє життя він видав більше 250 наукових праць, 13 з яких монографії та навчальні посібники, і «виховав» більше 50 кандидатів та докторів наук. В історію вітчизняної науки він увійшов як видатний селекціонер, що вивів українську степову білу та українську степову рябу породи свиней (найбільш розповсюджені у наш час), а також асканійську тонкорунну породу овець.

Анна Фурса, наукова співробітниця

Тегі: , , ,

Залиште коментар