Гармонія образів Гаврили Глюка

Написано lara в . Опубликовано в Статті

Серед художників Закарпаття одне з провідних місць належить Гаврилу Мартиновичу Глюку (1912-1983). Його численні твори, що відтворюють природу і побут рідного краю, пройняті оптимізмом і великою вірою в людину.

Гаврило Глюк. Ланка. 1975. Полотно, олія

Гаврило Глюк. Автопортрет. 1946. Картон, олія. Музей українського живопису, м. Дніпро

Гаврило (насправді Габріель) Глюк народився в місті Сиготі (зараз Румунія), в Трансільванії, що на той час входила до складу Австро-Угорщини. Батько митця, який займався різьбленням і непогано малював, мав свою майстерню по виробленню художніх меблів з орнаментом у стилі бароко. Саме він передав хлопцю прихильність до мистецтва, здібності до малювання, які проявилися ще змалечку. Спочатку він захоплювався конструюванням меблів, поступово переходячи до замальовок, а потім і малюнків. Своє навчання майбутній живописець розпочав у ремісничих майстернях, надалі закінчив Вищу школу образотворчого мистецтва в Будапешті.

Художник протягом певного часу працював репортером спортивної газети, а ще в кінорекламній фірмі Бухареста скульптором по дереву і художником-декоратором. Малював вручну афіші до фільмів.

У 1933 році Глюк став вояком Румунської армії. Доглядав у війську за кіньми. Цікаво, що потрапив він туди випадково, за невдалим збігом обставин. Митцеві двічі довелося служити в армії. В 1941 році, під час перебування в Кишиневі, вже радянська влада призвала Глюка в армію. Зброю йому не довірили, адже вважали «неблагонадійним репатріантом». Тож художник протягом 4 років рив окопи, в результаті відморозив ноги. Перебуваючи на лікуванні – малював військових і медичний персонал.

Після війни разом із сім’єю мешкав в Ужгороді, де на повну силу розгорнув свої художні вміння.

Митець дуже полюбляв писати з натури, щоб гармонія рухів плавно лягала мазками на полотно. Для кожної роботи художник розробляв по 30-40 ескізів. Йому ніколи не позували, він завжди малював прямо в полі чи на будівництві – саме під час праці.

Зображені на полотні «Ланка» (1975) з колекції Херсонського художнього музею постаті колгоспниць – реалістичні й монументальні, позбавлені штучності й надуманості. Кольори роботи дуже соковиті і життєстверджуючі.

Гаврило Глюк з дружиною на відкритті своєї персональної виставки

Твори Гаврила Глюка експонувалися в багатьох країнах світу, хоча сам художник протягом тривалого часу був невиїзним через «залізну завісу». Зазвичай митець навіть не знав, де знаходяться його полотна, які замість автора мандрували всією планетою…

Наталя Кольцова,
завідуюча науково-експозиційним відділом

Тегі: , ,

Залиште коментар