Микола Богданов-Бельський. До дня народження майстра

Написано anna в . Опубликовано в Статті

20 грудня народився чудовий живописець Богданов-Бельський Микола Петрович (1868-1945).

Богданов-Бельський Микола Петрович Автопортрет. 1915 (фрагмент)

За всіма ознаками, середовище й умови, в яких він від народження перебував, повинні були його поглинути. Юнак мав би потонути, загубитися, зникнути назавжди у вирі безпросвітної темряви і злиднів.

Позашлюбний син наймички, майбутній митець народився у селі Шопотове Смоленської губернії. При хрещенні дитину записали Богдановим, тобто богом даний. А Бельским він став згодом, приєднавши до прізвища назву рідного повіту. Дитинство хлопчика було суворим, так як жили вони з матір’ю в будинку дядька, де терпіли жебраків родичів з милості.

Два роки Миколка провчився в сільській школі  рідного села, в якій викладав священик. При його сприянні хлопчик і вступив до зразкової народної школи для знедолених дітей, організованої легендарною особистістю – професором Рачинським С.О. Щоб потрапити до неї, Миколці довелося витримати суворий іспит: він повинен був намалювати одного з викладачів у профіль. В майбутньому, талант юнака відчинив йому двері в пейзажний клас Московського училища живопису, скульптури і зодчества, де його вчителями були славетні Василь Полєнов, Володимир Маковський, Іларіон Прянішников.

Ім’я М.П. Богданова-Бельського стає широко відомим. Художник пише пейзажі, портрети, натюрморти, жанрові картини. Він часто приїжджає з улюбленого рідного села Татево в Петербург, де перебуває завжди достатньо  довго, виконуючи замовлення. В 35 років, за заслуги на теренах мистецтва, художник був обраний академіком живопису.

Після жовтневого перевороту доля закидає Богданова-Бельського до Риги, де він прожив двадцять років.  Митець успішно і багато працює. Його полотна виставляються в кращих художніх салонах Європи.

Коли почалася  війна і роки окупації, у майстра  вже не було джерел натхнення, творчі і фізичні сили залишили художника назавжди.  Необхідність лікування змушують його дружину відвезти чоловіка до берлінської клініки, де йому було зроблено операцію. 19 лютого 1945 року, під час бомбардування, М.П.Богданов-Бельський помер. Похований на російському православному кладовищі Тегель в Берліні.

Медея Іванівна Фігнер. 1905 рік

В колекції музею творчість майстра представлено чудовим портретом відомої італійської та російської оперної співачки Медеї Іванівни Фігнер, виконаний в дещо салонній манері. При цьому митець, не встоявши перед чарівністю оперної діви, досягає чудової  портретної подібності з оригіналом, до чого він, власне, завжди прагнув. І хоча матеріальність фактури і загальна краса – одна з переваг творчої манери живописця, тим не менш, у статичному здавалося б портреті, він  намагається хоча б злегка доторкнутися до  потаємних куточків  внутрішнього світу співачки, що йому прекрасно вдається.

Богданов-Бельський Микола Петрович «Портрет співачки Медеї Фігнер». Полотно, олія

Наталя Кольцова,
завідуюча науково-експозиційного відділу

Тегі: ,

Залиште коментар