Портрет художника. На згадку про тих, кого немає…

Написано lara в . Опубликовано в Статті

Колекція творів херсонських майстрів у зібранні музею представляє творчість кількох поколінь наших талановитих митців, які взяли і продовжують брати активну участь у художньому житті України, збагачують свій досвід, формують традиції, що відображають розвиток мистецтва нашого краю.

Єгор Толкунов. Художник. 1978. Полотно, олія

У рік створення Херсонської обласної організації національної спілки художників України (1971) до міста приїхав наш земляк Єгор Толкунов (1943-2018), який через кілька років наполегливої праці був прийнятий в її ряди. Деякі особливості відразу зробили манеру письма майстра дуже впізнаваною. Свій живопис він будував на гармонійному співвідношенні лінійного ритму і стриманої тонально-кольорової організації полотна, надаючи перевагу використанню незвичайних колірних поєднань і широкому пластичному мазку.

Важливу роль в творчості Толкунова грав портрет. За свій довгий творчий шлях художник створив велику галерею зображень небайдужих йому людей, серед яких досить багато полотен він присвятив саме своїм колегам «по цеху». Властивості особистості митця – здатність до глибокого психологічного аналізу та філософського осмислення життєвого призначення його персонажів – найяскравіше відображені саме у портретах. Їх відрізняє тематичне розмаїття, багата гама почуттів і переживань, цікаві експерименти в області форми й колориту, сміливий політ фантазії і повага до ближнього.

 

Єгор Толкунов. Портрет художника Георгія Петрова. 1992. Полотно, олія

Привертає увагу благородною стриманістю колористичної гами і ясно вираженою думкою про призначення митця щемливий «Портрет художника Георгія Петрова» (1992).

Єгор Толкунов. Портрет художника Дмитра Катиніна. 2003. Полотно, олія

Піднесеним ладом думок і почуттів, глибоким психологічним аналізом та повагою до особистості МАЙСТРА пройняті полотна «Портрет художника Дмитра Катиніна» (2003), колористично-вишуканий «Портрет художника Олександра Ковача» (2007), узагальнено-філософський, повний прихованого сенсу «Портрет художника Ігоря Платонова» (2002).

Єгор Толкунов. Портрет художника Олександра Ковача. 2007. Полотно, олія

В останньому, звертаючи погляд портретованого до небес, Толкунов немов передбачає його ранній відхід від життя.

Єгор Толкунов. Портрет художника Ігоря Платонова. 2002. Полотно, олія

Звертається живописець і до автопортрету, в якому він зосереджується на головному – розкритті свого духовного світу, уподобань і нахилів (Автопортрет. 1987).

Єгор Толкунов. Автопортрет. 1987. Полотно, олія

В зібранні представлено мажорно-реалістичний, написаний у кращих традиціях радянського мистецтва ІІ половини ХХ сторіччя «Автопортрет» (1972) Лазаря Штирмера (1922-2003).

Лазар Штирмер. Автопортрет. 1972. Полотно, олія

Також є декілька полотен неперевершеного колориста, рисувальника, філософа і гуманіста Фелікса Кідера, який в мистецтві портрета показав себе майстром, добре обізнаним з досягненнями цього жанру. Талант Кідера – широкий і багатоплановий. В своїх образах він уникав невизначеності і розпливчатості, малюнок митця завжди енергійний, виконаний міцною рукою. Всі художні засоби майстра сприяють розкриттю головних рис характеру людини.

Фелікс Кідер. Портрет художника Єгора Єгоровича Толкунова з синами Андрієм та Глібом. 1982. Полотно, олія

Глибокого філософського сенсу батьківської любові сповнені «Портрет художника Єгора Єгоровича Толкунова з синами Андрієм та Глібом» (1981) та «Сімейний портрет. Художник Микола Гепард з родиною» (1984).

Фелікс Кідер. Сімейний портрет (Художник М. Гепард з родиною). 1984. Полотно, олія

Монументальний «Портрет Альберта Бєлякова» (1982), виконаний у нарочито-суворій манері та підкреслено монохромній гамі, є зовсім іншим.

Фелікс Кідер. Портрет Альберта Бєлякова. 1982. Полотно, олія

Хоча мова йде виключно про портрет, проте неможливо не згадати полотно Констянтина Московченка (1914-2004) «У майстерні художника» (1981), яке виконане в стриманих сіро-коричневих кольорах, не переобтяжене зайвими деталями і чудово передає атмосферу майстерні митця.

Костянтин Московченко. У майстерні художника. 1981. Полотно, олія

Співробітники Херсонського художнього музею не забувають про своїх талановитих земляків, періодично репрезентуючи їх твори в експозиціях виставок. Ось і сьогодні до уваги глядача – невелика віртуальна виставка робіт наших талановитих митців, в якій злиті воєдино пам’ять про художників, яких вже немає, жаль про мінливість та швидкоплинність життя і схиляння перед талантом, дарованим Богом.

Наталя Кольцова,
завідуюча науково-експозиційним відділом

Тегі: , , , , , , , , , ,

Залиште коментар