Бонсай. Мініатюрні дерева Андрія Маринича

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

До дня міста Херсона в Херсонському обласному художньому музеї відкрилась незвична виставка — мініатюрних дерев. Слово «бонсай» в перекладі з японської дослівно означає «вирощене в таці». Це мистецтво вирощування точної копії справжнього (іноді карликового) дерева, тільки в мініатюрі.

Вважається, що в Японії мистецтво бонсай виникло в VI столітті завдяки буддистським ченцям. Відомі своєю вишуканою естетичністю і схильністю до символізму, японці довели до досконалості майстерність вирощування карликових дерев і в першій половині ХХ століття розпочали успішне «підкорення» бонсай Європи і Америки. Сьогодні це вважається традиційно японським мистецтвом, яке має величезну кількість шанувальників в різних країнах.  Серед мільйонів сформованих мініатюр переважна більшість є варіацією стилів японських майстрів.

Бонсай — це жива скульптура, а все живе вимагає терпіння, уваги і турботи. Для того, щоб обрати стиль для дерева, необхідно враховувати його особливості, як воно буде виглядати, листяне воно або хвойне, терміни цвітіння і зимової сплячки.

Всі ці секрети знає херсонець, інженер за фахом, 35-річний Андрій Маринич, який «захворів» мистецтвом бонсай ще в дитинстві, але займатися серйозно цією справою почав у 20 років.

«Взагалі, існує три способи вирощування дерев бонсай. Перший, найдовший — посадити насіння, але кінцевий результат чекати довго. Другий спосіб — купити в садовому центрі більш-менш сформоване дерево і створювати бонсай з нього. І третій спосіб, який використовується і японцями, і більшістю майстрів бонсай, називається ямадорі — це дерево, яке береться з природи. Цим способом результат досягається максимально швидко. Я використовував всі три способи, є навіть вирощені з кісточки. І тим не менше, мистецтво бонсай — це перш за все велика витримка і терпіння» — ділиться своїм досвідом херсонський бонсаіст.

Захоплення бонсай — кропітка праця і в той же час задоволення на довгі роки. Створити бонсай без знання природи, а головне, без любові просто неможливо. Таку любов, власну життєву філософію і світло захопленості відвідувач побачить в рослинах “створених” й вирощених Андрієм Мариничем. Його бонсай — це подарунок херсонцям до Дня міста і прекрасне доповнення до виставки живописних творів молодого херсонського художника Сергія Серко. В експозиції представлено 36 мініатюрних дерев.

Виставка триватиме близько двох тижнів, встигніть завітати!

 

 

Тегі: , , , , , ,

Залиште коментар