Мереживні витинанки Вікторії Мірошниченко

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

14 вересня, напередодні святкування дня міста Херсона, в Херсонському обласному художньому музеї ім.О.О.Шовкуненка було відкрито персональну виставку «Мереживні витинанки Вікторії Мірошниченко». Це перша персональна виставка білозерської майстрині. Для музею відкриття цієї експозиції — також знакове, адже твори майстрині представлено в новому експозиційному приміщенні.

Вікторія Миколаївна Мірошниченко (Вікторія Мірошниченко) народилась в Херсоні, має дипломи про закінчення Херсонського училища культури та Херсонського державного університету. Більше двадцяти років пропрацювала на Білозерській станції юних натуралістів, де очолювала численні гуртки. У 2004р. миткиня розробляє свою власну програму «Декоративно-ужиткове мистецтво (витинанкарство) для учнів молодших класів». Згодом, нею було створено ще декілька програм для дітлахів, педагогів та батьків.

В експозиції репрезентовано 77 робіт — витинанки та ляльки-мотанки, зроблені майстринею за останні роки. Деякі твори виготовлялись спеціально для виставки. Витинанкою Вікторія Миколаївна займається давно, пройшла шлях від простих сюжетів до складних ажурних композицій. Виставка — це звіт за двадцятирічну роботу в цьому напрямку.

Після участі у ІV Всеукраїнськму святі народного мистецтва «Українська витинанка», у майстрині повністю змінилося відношення до цього виду народної творчості: додалися декілька нових технік, твори стали багатокольоровими. Більше за все полюбляє виконувати образи пташок та квітів. В експозиції представлено також ляльки-мотанки – родинні обереги, виконані з різноманітних матеріалів.

Мисткиня так розповідає про своє захоплення: «Створюючи ляльку-мотанку, завжди віриш, що вона має свою душу та характер, що вона буде оберігати свого господаря від лиха, приносити удачу та виконувати бажання».

Разом з майстринею виставку відкрили заступник директора з наукової роботи Владислава Дяченко та завідуюча науково-експозиційним відділом Наталя Кольцова. Привітати Вікторію Мірошниченко з відкриттям першої персональної виставки прийшли друзі та колеги, викладачі та учні Херсонського училища культури, майстри народної творчості, представники ЗМІ.

Виставка творів Вікторії Мірошниченко входить у великий виставковий проект, присвячений 240-річчю з дня заснування нашого міста. Завітайте до Художнього музею!

Тегі: , , , , , , , , , , , ,

Залиште коментар