PANDEMIC LOWERS

Написано lara в . Опубликовано в Новини

Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка та Кафедра дизайну Херсонського національного технічного університету предтставляють онлайн-проєкт – персональну виставку Яни Маневої-Чупоської, дизайнерки та художниці з Північної Македонії

Девіз Яни Маневої-Чупоської: «Життя – це мистецтво, мистецтво – це життя», і своїми творами мисткиня представляє сатиричний погляд на актуальні події сьогодення.

Представленими в рамках виставки «PANDEMIC LOWERS» (назву якої можна перекласти як «Пандемічні спади») роботами авторка звертається до психологічного аналізу людського розуму. Вона вказує на людську дурість і божевілля, які сьогодні екстремально руйнівними методами намагаються нав’язати свідомості та життю людини повний страх і паранойю. Пандемія Covid-19 на глобальному рівні залишає серйозні наслідки для людей (емоційні та фізичні).

Концепція цієї виставки – поточна ситуація з нинішньою пандемією Covid 19. Вона стала небезпечним ворогом у всьому світі не лише для фізичного, а навіть для емоційного здоров’я людини. На мить життя зупинилося і зосередилося лише на одному напрямку – захистити себе.

Людина та її душа були і залишаються повністю загубленими, збитими з пантелику та наляканими.

Медична маска стала для людини символом підвищення впевненості в собі, символом життя і надії.

Ця виставка – безпосередній художній відгук на потребу в інноваціях людини, яка спрямовує таку потребу в хибному напрямку.

Обличчя людей стиснуті в судомах, страху та болі, і підкреслений акцент на композиційній грі з медичною маскою, яка як художній елемент пропонує ідею «інновацій» як порятунку від цієї кризової ситуації.

Шлях до успіху шляхом створення інновацій передбачає людську взаємодію в нормальних умовах, в яких існування самого інноваційного процесу може мати повний сенс і практику.

«Ніщо не є абсолютним, все змінюється, все рухається, все революціонує, все летить і йде», – сказала мексиканська художниця Фріда Кало, яка цією думкою досі заперечує людські аномалії та слабкості.

Про художницю

Яна Манева-Чупоська виросла в майстерні свого батька, відомого художника Коле Манева, і з юних років знала, що мистецтво буде для неї головним. Закінчивши факультет пластичних мистецтв у Скоп’є, вона переїхала до Праги, після спеціалізувалася на факультеті архітектури, мистецтва та дизайну в Парижі. Закінчила навчання в магістратурі дизайну та мистецтва в Академії образотворчих мистецтв у Скоп’є.

Наразі Яна Манева-Чупоска викладає на факультеті мистецтв та дизайну Європейського університету в Скоп’є. Протягом кількох років вона представила десяток персональних виставок у своєму рідному місті, потім у Парижі, Празі та Нью-Йорку, взяла участь у понад 40 колективних виставках.

Техніка, яку вона використовує, вимагає досконалої точності в русі. З точки під її рукою народжується сітка з незліченних прямих, кривих, тонких або товстих ліній, і звідти з’являються фігури або персонажі, завжди пов’язані між собою історією.

Тегі: , , ,

Залиште коментар