Портрет художника

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

До Дня художника України

До 45-річчя Херсонської обласної організації НСХУ

В експозиції представлено 17 живописних робіт з колекції музею. Митці Херсонщини беруть активну участь у художньому житті України, збагачують свій досвід, формують традиції, що відображають розвиток мистецтва нашого краю.

У 1971-му році, в рік створення обласної спілки, до міста приїхав наш земляк  Толкунов Є.Є., який через кілька років наполегливої  праці був прийнятий в її ряди.  Особлива творча манера художника робить його дуже впізнаваним. Свій живопис митець будує на гармонійному співвідношенні лінійного ритму  і стриманої тонально-кольорової організації полотна, віддаючи перевагу використанню незвичайних колірних поєднань і широкому пластичному мазку.

Важливу роль у творчості Толкунова грає портрет. За свій довгий творчий шлях художник створив велику галерею зображень небайдужих йому людей, серед яких досить багато полотен він присвячує саме своїм колегам «по цеху». Здатність до глибокого психологічного аналізу та філософського осмислення життєвого призначення його персонажів — найяскравіше відображені саме у портретах. Їх відрізняє тематичне розмаїття, багата гама почуттів і переживань, цікаві експерименти в області форми й колориту, сміливий політ фантазії і повага до ближнього.

Художник звертається і до автопортрету. Цей жанр має свої складності й особистості. Митець і модель злиті в одному обличчі, тому художник найчастіше змушений вдаватися до головного свого посередника – дзеркала. У той же час, не пов’язаний процесом позування, він зосереджений на головному завданні автопортрету — розкритті свого духовного світу, осягненні характеру, своїх уподобань і нахилів (Автопортрет. 1987)

До цього ж жанру звертається Пузік Г.Б., але його «Автопортрет» (1989), виконаний у вохристій гамі, є дещо статичним і більш розповідним.

В експозиції представлені також мажорно-реалістичний, виконаний у кращих традиціях радянського мистецтва ІІ половини ХХ сторіччя, «Автопортрет» (1972) Штирмера Л.Ш. та декілька полотен неперевершеного колориста, рисувальника, філософа і гуманіста Кідера Ф.І.  У мистецтві портрета він показав себе  майстром, добре обізнаним з досягненнями цього жанру. Талант Кідера –  широкий і багатоплановий. В своїх образах він уникає невизначеності і розпливчатості, малюнок митця завжди енергійний, виконаний міцною рукою. Всі його художні засоби сприяють розкриттю головних рис характеру людини.  Глибокого філософського сенсу батьківської любові сповнений «Портрет художника Є.Є. Толкунова з синами Андрієм та Глібом» (1981). Монументальний «Портрет  Альберта Бєлякова»(1982) — зовсім інший, виконаний у нарочито-суворій манері та підкреслено монохромній гамі.

Окрасою експозиції є кілька натюрмортів, серед яких робота Московченка К.І. «У майстерні художника» (1981), виконана у стриманих сіро-коричневих кольорах, не переобтяжена зайвими деталями, яка чудово передає атмосферу майстерні художника та його уподобань.

05

Московченко К.І. «У майстерні художника» (1981)

06

Толкунов Є.Є. «Автопортрет» (1987)

04

Толкунов Є.Є. «Художник» (1978)

 

Залиште коментар