Шляхами війни

Написано lara в . Опубликовано в Новини

Про історію вчорашніх днів можуть розповісти не тільки кінохроніка й архіви. Жива пам’ять Другої світової війни відображена в малюнках тих художників, хто, відклавши пензель і фарби мирних часів, знаходячись в окопах разом з солдатами, розчерками сухого і жорсткого олівця відображав сувору правду фронтового життя.

На виставці представлені роботи херсонських художників Івана Ботька та Бориса Лавриненка. В їхніх олівцевих і акварельних малюнках відчутна особлива переконлива сила, живий, напружений нерв.

Борис Іванович Лавриненко народився у 1918 р. в місті Конотопі Сумської області. Будучи віком близько 20 років, вступив до Київського художнього училища прикладного мистецтва (1938-1957). З початком війни пішов на фронт. З олівцем у руці пройшов всю війну простим солдатом, зафіксувавши її літопис у своїх фронтових малюнках. У них відображені бої за Київ, Краків, Прагу, Дрезден, Берлін, повсякденні військові будні.

Борис Лавриненко. 60-я армія на підступах до Дніпра. 1943. Папір, олівець

Роботи художника зберігаються в Херсонському обласному художньому музеї (всього 70 творів) і в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Іван Іванович Ботько народився у 1914 р. в Нью-Йорку, в родині українських емігрантів, які на початку 20-х років минулого століття повернулися до України, на Херсонщину. Іван Ботько також був учасником Другої світової війни, мінометником-навідником у складі 20-ї дивізії 28-армії першого Білоруського фронту, визволяв від нацизму Західну Європу, отримав бойові нагороди: Орден Великої Вітчизняної війни ІІ   ступеня, медалі «За відвагу», «За взяття Кенігсбергу», «За взяття Берліну». Першими художніми спробами майстра стали його фронтові замальовки, виконані тушшю на папері. Гостротою та безпосередністю образної мови вони набули характеру своєрідного репортажу з місця військових дій (Білорусь, Чехія, Східна Пруссія).

Іван Ботько. Білорусія. 8 годин ранку 10 липня 1944 року. Взято залізничну станцію. Папір, туш

Після війни Іван Ботько закінчив Одеське художнє училище і почав працювати в Херсоні. Його персональні виставки відбулися в Херсоні, Києві, Новій Каховці.

Тегі: , , , , ,

Залиште коментар