«Володимир Чуприна: Повертаючись до джерел». До 80-річчя від Дня народження

Написано lara в . Опубликовано в Новини

В експозиції представлено 40 графічних творів відомого херсонського майстра акварелі, Народного художника України, почесного академіка Національної академії мистецтв України, професора, педагога, мистецтвознавця Володимира Григоровича Чуприни.

Про життя митця написано чимало. Майбутній художник народився 11 серпня 1940 року в с. Хорли Каланчацького району. Його повоєнне дитинство було сповнене поневірянь і турбот. В дитячі роки почалося захоплення хлопця малюванням. Перші навички майстерності він отримав у Республіканській середній художній школі ім. Т. Шевченка. Тут відбулася зустріч юнака з видатним українським живописцем Олексієм Олексійовичем Шовкуненком. Саме його майстер вважає своїм головним вчителем і тим самим джерелом, з якого він черпає своє натхнення. Пізніше закінчив Київський художній інститут (педагог Білецький П.О.).

Практично все своє життя мешкає в Херсоні. Працював старшим науковим співробітником художнього відділу Херсонського краєзнавчого музею, очолював місцеві художні майстерні Художнього фонду України. В 1975-2000 рр. був керівником Херсонського обласного управління культури. Сприяв будівництву Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара, Обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, Обласного академічного театру ляльок, відкриттю Обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова. Завдяки ініціативі Чуприни, в 1978 р. в місті був створений Херсонський обласний художній музей, який надалі отримав почесне ім’я свого видатного земляка – Олексія Олексійовича Шовкуненка.

Творчі інтереси Володимира Чуприни невіддільні від активного ставлення до навколишнього світу, від гарячої участі у всьому, що хвилює його як художника і громадянина. Як мистецтвознавець він постійно виступає в пресі, є автором великої кількості каталогів і статей. Разом з тим, дар поетичного бачення природи спонукає митця багато і плідно працювати пензлем і фарбами, створюючи свій неповторний естетський «чупринівський» світ, для якого характерні особливі авторські прийоми, витончена гармонія, узагальнена форма, декоративність, складні поєднання тонів і напівтонів, «гра» темного і світлого. Майстерність митця, який по суті малює свої почуття, визиває справжню захопленість. Казкова атмосфера його картин – жива й емоційна, вона приваблює своєю щирістю і правдивим відбиттям внутрішніх емоцій. Не відриваючись від традицій народної творчості, художник підкорює шанувальників мистецтва своїм безсумнівним і дуже особливим професіоналізмом. Змістовні і переконливі акварелі Володимира Чуприни є творами надзвичайного естета, закоханого у свою рідну землю і відданого українській культурі.

Колектив Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка, з великою вдячністю, щиро вітає майстра з днем народження і бажає йому міцного здоров’я та благополуччя всій його родині.

Наталя Кольцова,
завідуюча науково-експозіційного відділу

Тегі: , , ,

Залиште коментар