Художник і теоретик Микола Писанко

Написано lara в . Опубликовано в Статті

Микола Писанко. Веселка. 1980. Папір, акварель, гуаш

Відомий український художник-живописець, графік, аквареліст, теоретик мистецтва, філософ, педагог Микола Писанко, який жив і працював на Херсонщині, народився 21 січня 1910 р. в м. Александрії, що на Кировоградщині. В 1935 р. закінчив живописний факультет Одеського художнього училища, після чого працював в Одеському художньому музеї.

Микола Писанко. Автопортрет. 1941. Папір, олівець

В 1941 р. пішов на фронт, був важко поранений. У післявоєнні часи розпочав свою трудову діяльність в якості викладача спеціальних дисциплін в художніх училищах Миргорода, Душанбе, Сімферополя. Наприкінці 1950‑х Писанко переїхав до міста Генічеська Херсонської області, де певний час працював у районному Будинку піонерів керівником гуртка образотворчого мистецтва.

В 1960‑ті роки Писанко, який добре знав та поважав народні традиції, захопився вивченням культури України, семантики орнаменту. У своїй творчості постійно звертався до зображення простонародних типів, створення національно-романтичних та гумористичних образів, казково-романтичного пейзажу.

Багато уваги художник приділяв пленерним видам та анімалістичному жанру. Плідно працював у техніках олійного живопису, акварелі, самостійним твором мистецтва в його доробку виступає також малюнок олівцем.

Завдяки своїй громадській діяльності був відомим в колі «неофіційних» художників Києва,  вів лекційну діяльність у клубі творчої молоді при київському Жовтневому палаці культури. Протягом 1960-1970‑х років активно виступав з лекціями про мистецтво та показом тематичного матеріалу у багатьох містах: Житомирі, Вільнюсі, Талліні, Казані, Херсоні, Сімферополі.

Микола Писанко. Злякався. І половина 1970-х. Папір, акварель, білило

Він є автором рукопису «Мова образотворчого мистецтва», залишив після себе також епістолярну спадщину – думки про мистецтво. Перша книга Миколи Писанка «Рух, простір і час в образотворчому мистецтві» була підготовлена до друку ще у 1960‑х роках, проте вийшла у світ у Києві лише у 1996‑му. В цьому ж році художник помер у Генічеську.

Микола Писанко. Річка. Кінець 1940-х рр. Картон, олія

Більша частина творчої спадщини майстра зберігається у Генічеському краєзнавчому музеї, а також завдяки дару його вдячного учня, художника Віталія Піхулі, – у колекції Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка.

Владислава Дяченко, мистецтвознавиця

Тегі: , , , ,

Залиште коментар