Зірка Тамаріна

Написано lara в . Опубликовано в Статті

Колекція екслібрисів Михайла Андрійовича Ємельянова, подарована Херсонському художньому музею, – це своєрідний літопис, де кожна графічна мініатюра – доля конкретної людини, розповідь про яку, на жаль, не завжди радісна: як мінімум, до половини власників книжкових знаків минулого століття життя поставилося дуже жорстоко. Серед них – Олександр Олександрович Тамарін-Мерецький (1882-1938).

Насправді, дворянин і генерал зі свити Миколая ІІ не був ані Тамаріним, ані Мерецьким. Хан-Гірей – ось його справжнє прізвище, бо він – потомок татарських князів знаменитого роду Гіреїв.

Тамарін народився в Бахче-Елі Феодосійського повіту Таврійської губернії. Отримав вищу отвіту в Лісовому інституті. Встиг попрацювати журналістом популярного видання «День». Учасник Першої світової війни. Обіймав посаду начальника штабу Дикої дивізії у генерала Корнілова, пізніше, за призовом генерала Брусилова, вступив до лав Червоної армії. Тут, власне, і зникає Хан-Гірей, а з’являється кавалерійський офіцер Тамарін. Інакше було просто неможливо. Інакше – розстріл… Він воював із басмачами на Туркестанському фронті. Після демобілізації, важко переживши смерть дружини, став знову займатися літературною діяльністю, підписуючи свої опуси «Мерецький О.О.». У 1927 р. був заарештований за підозрою в участі змови колишніх царських офіцерів. Відбував покарання у Соловецькому таборі особливого призначення. Після зняття судимості працював на Колимі керуючим дослідної станції рослинництва. В 1938 р. був знову заарештований і розстріляний «як шпигун і учасник терористичної змови».

Він дуже любив троянди. Виведений ним сорт «Зірка Тамаріна» був відзначений першою премією на міжнародній виставці в Гаазі. Ще одно його захоплення – книги, особливо поезія Вергілія.

Ex libris А.Т. 1919. Кольорова літографія. Автор Удо Іваск

Майстерно виконаний у вишуканій кольоровій гамі та східному стилі екслібрис для бібліотеки бібліофіла був створений корифеєм книжкового знака Удо Георгієвичем Іваском (1878-1922). Зірка і місяць… Навіть ставши Тамаріним-Мерецьким і пройшовши через страждання і приниження сталінських таборів, Олександр Олександрович ніколи не забував, що він – нащадок гордих Гіреїв.

Ми намагалися розшукати на пошукових сайтах фото троянди сорту «Зірка Тамаріна». На жаль, це не вдалося. Швидше за все, після того як селікціонер став в’язнем таборів, назву квітки змінили на іншу. Але думається, що троянда «Зірка Тамаріна», без сумніву, прекрасна…

Наталя Кольцова,
завідуюча науково-експозиційного відділу

Тегі: ,

Залиште коментар