До дня незалежності України

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

                                                                    Персональна виставка творів Марії  Шнайдер-Сенюк

                                                                                               “Барви Української землі”

Марія Несторівна Шнайдер-Сенюк вплела чарівну квітку свого  таланту  у багатий різнокольоровими барвами вінок сучасного декоративно-ужиткового мистецтва України, заклала  фундамент для формування цілої плеяди майстрів з художнього текстилю на Херсонщині.

У цьому  році славнозвісна херсонська майстриня гобелену, живописець, графік та поет, яка внесла величезний внесок у розвиток національної культури,  святкує 60 років  своєї  творчої діяльності.  З нагоди цієї дати  в експозиції представлено  твори живопису, графіки та ткацтва з приватного зібрання автора та колекції Херсонського художнього музею.

Заслужений художник України Марія Шнайдер-Сенюк народилася на Волині, у с.Коблині  Млинівського району Рівненської області. Навчалася у Львівському державному училищі декоративно-ужиткового мистецтва, вивчаючи глибини народного ткацького ремесла та витоки українського мистецтва. Доля склалася так, що мисткиня зі своїм чоловіком Борисом Лукичем Шнайдером опинилася у нашому місті. З 1963 по 1972 рр. працювала художником ХБК. Багато тканин та рушників були вироблені за її ескізами. Віддаючи перевагу гладкому тканню, майстриня урізноманітнює його яскравими композиційними побудовами і вдало знайденими колористичними рішеннями. Вона оспівує красу рідної землі і звертається до пісенно- фольклорних мотивів.

В експозиції виставки представлено дев’ять гобеленів, а також живопис майстрині, який сприймається  як ткацтво у фарбах, де філософське осмислення змісту поєднується з особливою колористичною авторською гамою. Поруч з пейзажами та жанровими композиціями – правдиві картини минулого, присвячені історії нашої країни.

Представлені графічні  твори  художниці, виконані пастеллю.

Роботи Шнайдер-Сенюк М.Н.  висунули її на чільне місце серед провідних художників декоративного текстилю України, продовжили і поглибили формування національної школи килимарства та гобелена.

DSC_0967

DSC_0019

Залиште коментар