До дня Європи та дня народження музею

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

26 травня о 14.00. у Херсонському обласному художньому музеї ім.О.О. Шовкуненка відкриваються два значних виставкових проекти, присвячені Дню Європи в Україні та Дню народження музею: «Дари  Карліса Добрайса та латвійське мистецтво кінця ХІХ–ХХ ст. із зібрання музею», «Віктор Гонтарів – лицар Зоряного возу».

Карліс Добрайс – провідний сучасний латвійський художник, живописець, графік, педагог. У 1961 р. закінчив Художню школу імені Яна Розенталя, засновника школи національного латвійського живопису. У 1970 р. – Академію мистецтв Латвії. Регулярно брав участь у Республіканських виставках з 1962 року. Створив Даугавпілське відділення спілки художників, Кафедру Мистецтва Педагогічного факультету Латвійського Університету,  був обраний керівником кафедри і сенатором Університету. У 1994 р. відкрив персональну художню студію живопису і малюнка, яка існує до сих пір. Твори митця  знаходяться у музеях та приватних колекціях Латвії, Росії, Японії, Франції, Греції, Швеції, Болгарії, України, Америки, Данії.

Проект ініційовано адміністрацією музею через бажання Карліса Добрайса  передати  свої твори в наш музей, який він вважає музеєм світового рівня, з бездоганною репутацією. Високу професійність музейної роботи по зберіганню колекції відзначив Яніс Добрайс, син художника, під час свого візиту до Херсону 29 вересня минулого року. Таким чином музей отримав величезні за форматом, монументальні полотна: «Реставратори».1962р., «19** рік». 1987р., «Алегорія». 2008р.,  «Моє життя». 2013р., які являються розповіддю про життя митця, відображенням свого часу. Також на виставці будуть представлені робота учениці Добрайса Уни Лекузе, що теж подарована художницею музею, та  картина Добрайса «Чорнобиль. Ваш рейс наступний» з приватної колекції Петра Багрія.

Здійснення цього Міжнародного проекту відбулося завдяки Посольству Латвії в Україні, Міністерству закордонних справ Латвії через можливість дипломатичною поштою транспортувати з Риги до Києва твори образотворчого мистецтва латвійських художників, голові мистецького фонду «Артанія» Петру Багрію, який  надав допомогу  у перевезенні робіт з Києва до Херсону.

Виставковий проект «Віктор Гонтарів – лицар Зоряного возу» репрезентує творчість заслуженого художника України, лауреата Шевченківської премії, академіка Національної академії мистецтв України, представника харківської школи монументального живопису. Твори Віктора Гонтаріва були надані для організації виставки  Петром  Багрієм (м.Київ), відомим в Україні  колекціонером та меценатом, який збирає та популяризує твори сучасного українського мистецтва, втретє продовжуючи плідну співпрацю з нашим музеєм.

На урочистий вернісаж запрошені Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс, народний депутат України Ірина Луценко, голова мистецького фонду «Артанія» Петро Багрій, керівники нашої області та міста, художня інтелігенція Херсона.

Вхід до музею по персональних запрошеннях.

1

Каліс Добрайс. Реставратори. 1962 р.

2

Карліс Добрайс. 19**. 1987р.

3

Карліс Добрайс. Алегорія. 2008 р.

4

Карліс Добрайс. Замок світла. 2013 р.

лекузе

Уна Лекузе. Алегорія. 2017 р.

Твори Віктора Гонтаріва:

Віктор Гонтарів - Мертві душі ІІ том - 2008р

Мертві души. Том ІІ. 2008 р.

DSC_0530

експозиція

DSC_0531

“Мій Гоголь”. Шлях до Миргорода. 2008

 

 

Залиште коментар