Квітуй, Україно!

Написано lara в . Опубликовано в Новини

Персональна виставка Марії Гусак в рамках проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть»

Відкриття: 9 червня на 3-му поверсі будівлі облдержадміністрації

Декоративний розпис є одним з найпопулярніших видів народного мистецтва України. У 20‑х роках ХХ ст. його розвиток був повязаний з розповсюдженням «мальовки» на папері, що замінила настінні розписи. Наступний етап розвитку прийшовся вже на перше десятиліття після хрущовської «відлиги», коли відбулися позитивні зміни у ставленні до національних традицій та почалося пожвавлення діяльності народних промислів, поставлених на професійну основу. Плідний розвиток цієї традиції на теренах українського Півдня, зокрема Херсонщини, можна було спостерігати у 70-90-х рр. ХХ ст.

Однією з сучасних представниць мистецтва декоративного розпису на папері на Херсонщині є заслужений майстер народної творчості України Марія Михайлівна Гусак. Вона народилася у 1963 р. у с. Нимовичі Рівненської області та з початку 70-х і дотепер мешкає на Херсонщині. Ще у 1986 р. Марія Гусак, спираючись на досвід своєї попередниці, майстрині Людмили Вітковської, відкрила у с. Сиваське Новотроїцького району художню студію «Сиваський віночок». З 1987 р. постійно брала участь у районних, обласних, республіканських та міжнародних виставках. У 2002 р. отримала звання Майстра народної творчості.

Марія Гусак є учасницею національних артпроєктів: «Український сувенір» (2010, 2012), «Писанковий рай» (2013), «Folk Ukraine» (2016), має Почесні грамоти Міністерства культури України (2015). Її роботи зберігаються у Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О. Шовкуненка, Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (м. Київ).

Сьогодні талановита мисткиня і педагог плідно працює та передає свій творчий досвід молоді. Провідною темою її творів є квіти, які виступають символами почуттів, побажань, настроїв, певної пори року, стану душі. В її роботах квітнуть квіти та співають птахи на звивах гілля, утворюючи яскравий візерунок, стверджуючи ідеали добра, мрії про кохання та добробут, процвітання та родючість рідної землі. Яскраві фарби на темному тлі викликають асоціації з вишивкою та розписами скринь, візерунками килимів тощо, усталений характер декоративних елементів сприймається як архаїчний код народного світосприйняття, що апелює до світла, краси, радості.
У цьому виді народного мистецтва найповніше виявилися естетичні уподобання, смаки та ключові цінності українського народу.

Куратором проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть» є Херсонський обласний художній музей ім. О.Шовкуненка.
В рамках проєкту вже другий рік у стінах облдержадміністрації та облради експонуються різні виставки (з колекції музею, херсонських художників, учнів художньої школи, студентів творчих факультетів херсонських вишів).
Проєкт має на меті популяризувати творчість херсонських митців і поєднувати різні інституції.

Тегі: , , , , ,

Залиште коментар