Музей в проєкті «Кишенькова країна»

Написано lara в . Опубликовано в Новини

Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка представляє Херсонщину в проєкті «Кишенькова країна».

Проєкт «Кишенькова країна» — наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України, який реалізувала команда Skeiron за підтримки Українського культурного фонду.

За 5 місяців роботи було оцифровано 40 об’єктів у всіх областях України і АР Крим.

Результатом стали чотири набори:

  • Україна – 25 об’єктів по одній пам’ятці з кожного регіону країни;
  • Київ, Одеса і Харків – по 5 пам’яток в кожному місті.

Суть проєкту полягає у тому, що спеціальні туристичні листівки перетворюються на 3D- моделі архітектурних пам’яток країни — варто лише завантажити на смартфон безкоштовний додаток (за QR-кодом або в пошуку написати Pocket City AR) та поглянути на ці листівки за допомогою AR-технологій. Зануритись у світ доповненої реальності відтепер до снаги кожному!

Херсонщину в проєкті «Кишенькова країна» представляє Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка

Вибір команди не дивує, бо музейна будівля — справжня візитівка нашого міста, найвпізнаваніша споруда, якою пишаються херсонці і яка неодмінно справляє враження на гостей нашого міста.

Споруда була зведена у 1905-1906 роках для Міської Думи. Архітектурний пам’ятник було спроектовано за прототипами європейських ратушних будівель молодим одеським архітектором Адольфом Мінкусом за участі головного архітектора Херсона Антона Сварика.

ІСТОРИЧНІ ФАКТИ:

Наприкінці ХІХ ст. адміністрацією міста було ініційовано конкурс анонімних проєктів. А вже у 1900-му комісія отримала чотири пропозиції під назвами «Между делом», «Наскоро», «І-ХІІ» та «Южному граду — русское багатство». Після довгих обговорень було обрано «Между делом» як той проєкт, що найбільше відповідає поставленим перед архітекторами завданням. Його автором був тоді ще молодий архітектор-початківець Адольф Мінкус (1870-1948), який невдовзі стане відомим одеським архітектором, за проєктами якого буде зведено близько 100 будівель в Одесі, також кілька споруд у Києві, Херсоні та Миколаєві.

Хоча конкурс було завершено ще у 1900 році, приступили до будівництва на перехресті вулиць Соборної та Воронцовської лише 28 травня 1905 року, коли відбулася закладка майбутньої архітектурної перлини. Будівництво тривало півтора року — і вже 14 січня 1907-го сюди в’їхали перші «мешканці». В будівлі «оселилися» Міська Дума, Херсонський міський банк, Міський сирітський суд та Міська управа.

За радянських часів тут розташовувався виконком Міської Ради, а у 1977 році будівлю було передано для розміщення в ній художнього музею, який відкрився 27 травня 1978 року, напередодні святкування 200-річного ювілею міста.

Будівля Художнього музею зберегла свій первісний вигляд і є однією з найкрасивіших в Херсоні. Як і на початку ХХ століття, ця прекрасна споруда незмінно привертає до себе увагу. У зовнішньому вигляді (екстер’єрі) тут органічно поєднались елементи різних архітектурних стилів – ренесансу, класицизму, модерну.

3D-модель Художнього музею можна переглянути тут.

Тегі:

Залиште коментар