Весна. З циклу “Пори року”

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

В експозиції репрезентовано 16 живописних полотен з колекції музею, присвячених порі року – весні. Це пейзажі та натюрморти відомих художників, титулованих майстрів, які працювали в різні часи протягом ХХ ст.
Третина творів на виставці належить майстрам Херсонщини та Півдня України, зокрема, Георгію Курнакову, заслуженому діячеві мистецтв України, Анатолій Платонову, народному художнику України, Ользі Бринцевій, Серафимі Сенкевич і Федору Захарову, народному художнику України.
Решта робіт репрезентують творчість відомих українських і російських художників 50-х-80-х років. Серед них Сергій Шишко, народний художник СРСР, Микола Глущенко, народний художник України, Костянтин Шурупів, Володимир Гаврилов та ін. Їхнє мистецтво відрізняється високою технічною якістю та образністю сприйняття, утвердженням національного ліричного пейзажу як естетичного ідеалу в мистецтві.

Цікаво, що весна завжди асоціювалася в суспільстві з надією людей на кращу долю, здійснення мрій, світле майбутнє. Навіть в історико-культурному просторі другої половини 50-60-х років з’являється добре відомий термін «відлига», а в картинах художників-пейзажистів переважають мотиви повені, зображення повноводних річок, весняних струмків, руху крижин. У 70-80-х роках художники також філософськи осмислюють весну, в художньому ладі їх творів відчувається жага до свободи, бажання сповіді, соціальних зрушень.

Запрошуємо всіх шанувальників мистецтва познайомитися з новою виставкою музею!

сенкевич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С. Сенкевич. Весна. 1974 р.

гаврилов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В. Гаврилов. Початок весни. 1965 р.

Залиште коментар