Сонячна палітра Олексія Шовкуненка

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

21 березня о 14:00 відкривається виставковий проекту року  «Сонячна палітра Олексія Шовкуненка. Художник та його коло» до  135-річчя від дня народження майстра, в рамках якого пропонуються такі виставки:  «Живопис Олексія Шовкуненка»; «Графіка Олексія Шовкуненка»; «Твори учнів Олексія Шовкуненка».

Херсон у житті та творчості художника  – це місто дитинства і перших несміливих кроків у мистецтві, етап творчого становлення, джерело сил і  натхнення, початковий етап розвитку художньої майстерності.

Більшу частину свого життя Шовкуненко провів у Києві, де творчо працював та викладав у Київському художньому інституті. Він збагатив українське мистецтво новими сюжетами і темами. Його прагнення бути сучасним знайшло відображення у заснуванні в українському мистецтві індустріального жанру. Художній рівень і культура дозволяли Олексію Шовкуненко знаходити спільну мову з майстрами інших видів мистецтв: зокрема, з представниками літератури і театру. Його бажання бути об’єктивним яскраво відображено у портретній творчості, щирим – в натюрморті та пейзажі.

Шовкуненко був яскравим виразником своєї епохи і чудовим педагогом, який мав багато учнів і послідовників, які поділяли його творчі принципи та погляди на мистецтво. Представники школи Шовкуненка одразу впізнаються по вишуканій живописній культурі та високій  професіональній майстерності. Серед них такі класики українського мистецтва, як народні художники України Пузирков В.Г., Лопухов О.М., Пламеницький А.О.; заслужені художники України Хитрова Т.О., Югай В.М.; заслужені діячі культури України Чичкан Л.І., Адамович С.Т.; доктор мистецтвознавства Білецький П.О. та багато інших. Майже кожен з цих художників також проявив себе як педагог, продовживши, таким чином, справу і традиції свого видатного вчителя.  У зібранні музею  зберігаються твори близько сорока учнів  нашого талановитого земляка.

Тегі: , , , , , , , ,

Залиште коментар