Зустріч поколінь

Написано lara в . Опубликовано в Новини

Виставка німецьких художників України, присвячена 80-річчю депортації німецького народу, в рамках проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть»

Відкриття: 23 березня в стінах облдержадміністрації.

Ця виставка стала можливою завдяки унікальному 15-річному проекту «Зустріч поколінь» (2006-2021 рр.), семінарів-пленерів та експедицій німецьких художників України за фінансової підтримки Федерального Міністерства внутрішніх справ, будівництва та регіонального розвитку Німеччини через Благодійний Фонд «Товариство Розвитку» (м. Одеса).

Ідейним натхненником і керівником проекту є Ангеліна Шардт, Президент Асоціації німців України, Член Президії Ради німців України.

За роки реалізації проекту виставки картин німецьких художників України були з успіхом проведені в Миколаєві, Херсоні, Одесі, Запоріжжі, Мелітополі, Донецьку, Харкові, Білій Церкві, Києві, Мукачевому, Чинадієвому, Львові, Хмельницькому, Тернополі, Високопіллі, Друськинінкає (Литва), Берліні (Посольство України в ФРН).
В цьому році проект «Зустріч поколінь» присвячений 80-річчю депортації німецького народу. Він об’єднав різні покоління митців німецького походження з багатьох куточків нашої країни і дав можливість молодим аматорам і метрам показати своє мистецтво та відобразити драматичні події історії свого народу за часів тоталітаризму.

У 1941 р. розпочала діяти сталінська репресивна машина за етнічною ознакою щодо німців, які проживали в Україні. Всього з території Запорізької, Донецької та Ворошиловградської (нині Луганської) областей до Казахстану та Новосибірську в концтабори та трудові табори депортували 79 тисяч німців. Від нелюдських умов проживання та тяжких хвороб загинуло багато невинних людей, особливо жінок і дітей. Саме цю непопулярну історію відображено у творах мистецтва на виставці.

До сучасної експозиції увійшли роботи Гаррі Вільгельмовича Руффа, заслуженого художника України, кавалера ордена III ступеня «За заслуги перед Вітчизною», члена Міжнародної Спілки художників «За Мир» (у 2015 р. Гаррі Руфф був нагороджений відзнакою Європарламенту «Золотий пензель світу»); Галини Вікторівни Невінчаної, художниці, члена Спілки письменників України (Біла Церква) – цикл картин, присвячений 80-річчю депортації німців, роботи Тетяни Юшко (м. Євпаторія), Петра Алексєєва (м. Хмельницький), а також інших художників.

Наталя Рибар (м. Мукачево) репрезентує фотовиставку «Німецький Київ» за результатами експедиції по німецьких місцях м. Києва.

Гаррі Руфф, Галина Невінчана і Наталя Рибар є переможцями конкурсу Авангарду німців України «Unsere Besten».
Загалом виставка дозволить залучити широкі верстви громадськості до мистецтва живопису німецьких художників України, до знайомства з їхньою історією та культурою, а також сприятиме покращенню іміджу німецької меншини в Україні та поглибленню процесу самоідентифікації народу, розвитку добросусідських відносин між Україною та Німеччиною.

Безпосередніми організаторами виставки виступили:

  • Миколаївський обласний Центр німецької культури,
  • Херсонський обласний Центр німецької культури.

Куратори виставки:

  • Відділ з питань релігій, національних меншин та охорони культурної спадщини управління культури Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської обласної державної адміністрації,
  • Херсонський обласний художній музей ім. О.О .Шовкуненка.

Приємною несподіванкою стало вручення грамоти музею від Асоціації німців України за вагомий внесок в просвітницьку діяльність для німецької меншини в Україні.

Тегі: ,

Залиште коментар