До Дня визволення Херсона

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

13 березня Херсон відзначатиме 73-тю річницю визволення міста від фашистських загарбників. 15 березня Херсонський обласний художній музей ім.О.О.Шовкуненка запрошує усіх на День відкритих дверей, приурочений до цієї дати!

Херсонці знають, що з музейної башти лунає мелодія відомої пісні «Ой Дніпро, Дніпро», яка вже стала символом міста. Хто ще з такою трагічною силою, з вірою в перемогу міг написати про Дніпро, як не поет Євген Долматовський в «Пісні про Дніпро», складеної ним з композитором Марком Фрадкіним у важкому 1941-му?..

«Біля буйних лоз та високих круч
На своїй росли ми землі.
Ой, Дніпро, Дніпро, серед темних туч
Над тобою мчать журавлі…»

000

Серце музейної башти – годинник, який пульсує, відраховуючи роки життя міста. Це серце Херсона… Історія годинника була непростою. У 1914р. міська управа поставила питання про необхідність встановити годинник на міській ратушній башті, проте вирішити це не вдалося — завадила Перша світова війна. Ймовірно, годинник був встановлений не раніше кінця 20-тих років, але він працював не довго. Тільки у 1960-ті роки міська влада встановила новий механічний годинник з фанерними циферблатами та стрілками на будівлі колишньої Міської Думи, яка тоді належала міськвиконкому.

001

Сучасний електронний годинник з металевими циферблатами та бронзовими цифрами з’явився на музейній башті у 2003 р. — за ініціативою та під безпосереднім наглядом директора художнього музею, заслуженого працівника культури Аліни Доценко, яка приклала усіх зусиль для здійснення цього проекту. Кожну годину з музейної башти лунає бій курантів та мелодія пісні, а ближче до ночі годинник «засинає», щоб не турбувати жителів міста.

Будівля музею з елементами архітектурного декору різних часів – це справжня перлина історичної і сучасної міської забудови. За більш ніж сто років цей будинок пережив декілька війн та бурхливих подій історії. І сьогодні, незважаючи на минулий час, будинок залишається однією з найдивовижніших споруд у нашому місті.

Залиште коментар