Моя живописна Україна

Написано lara в . Опубликовано в Новини

До 30-річчя незалежності України в рамках кураторського проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть» Херсонський обласний художній музей ім. О.О.Шовкуненка репрезентує виставку «Моя живописна Україна»

Відкриття: 17 серпня у приміщенні Херсонської обласної ради

На виставці представлено понад півсотні робіт провідних херсонських мисткинь, які є представницями художньої еліти нашої області. Це майстрині живопису Яна Голуб’ятникова, Ольга Гуляєва, Оксана Оснач, Ксенія Стеценко та Ганна Кашуба. Авторки репрезентують свої кращі роботи останніх років, які присвятили урочистій державній даті.

Україна-ненька завжди асоціюється з жінкою-берегинею, українкою, яка надихає, охороняє свою родину, піклується про дітей та батьків, кохає чоловіка та служить своїй Батьківщині. Сьогодні мистецтво сучасної України створюють також переважно українські жінки. І Херсонщина є тому яскравим прикладом. Талановиті, розумні, гарні – це все про жінок, які є учасницями виставкового проєкту «Моя живописна Україна». Бо Україна – це вони.

Яна Голуб’ятникова закінчила Сімферопольське художнє училище ім. Самокіша, після чого деякий час працювала художником по костюмах у Херсонському музично-драматичному театрі ім. М. Куліша. Авторка численних ескізів костюмів і декорацій до вистав «Бременські музиканти», «Ромео і Джульєтта», «Попелюшка», «Неllо, Доллі» тощо. Ілюстраторка херсонських і кримських видань, вона працювала також у США та Росії. Сьогодні майстриня є вільним художником. Вона авторка чудових портретів і жанрових композицій, виконаних у підкреслено індивідуальній манері.

Яна Голуб’ятникова. Парки (Мойри). 2016. Полотно, олія

Ганна Кашуба, учасниця обласних і республіканських виставок, у своїй творчості віддає перевагу живопису по левкасу. Найулюбленіші жанри художниці – пейзаж і натюрморт. У своїх роботах майстриня прагне створити узагальнений образ рідної природи, не обмежуючись враженнями від споглядання реальності, але втілюючи у кожному своєму творі емоційне переживання та внутрішнє авторське усвідомлення. Закінчила аспірантуру Одеського національного політехнічного університету на кафедрі культурології. Роботи зберігаються в Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О.Шовкуненка та приватних зібраннях Німеччини, Франції, Фінляндії, України, Росії.

Ганна Кашуба. Коралові хмаринки. Живопис по левкасу

Оксана Оснач, випускниця Херсонського державного університету за спеціальністю «Образотворче мистецтво», працювала викладачкою кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ХДУ. Бере активну участь в обласних та всеукраїнських виставках, а також у міжнародних виставкових проєктах в Італії, Росії. Художниця віддає перевагу техніці олійного живопису, працює в реалістичному напрямку. Прості мотиви природи, зворушливі дворики та вулички, натюрморти, просякнуті сонячним світлом, відбивають захоплення авторки реальним навколишнім світом. Оснач є засновницею приватної художньої студії в Херсоні, де навчає мистецтву живопису дорослих і дітей.

Оксана Оснач. Осіннє срібло. 2017. Полотно, олія

Ксенія Стеценко закінчила Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва за фахом «Художнє оформлення і моделювання виробів текстильної і легкої промисловості». Свій творчий шлях почала художником Херсонського бавовняного комбінату. З 1992 року учасниця виставок художнього об’єднання «Скіфська баба». Бере постійну участь у всеукраїнських та обласних виставках, має персональні виставки в Херсоні. Її роботи зберігаються в Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О. Шовкуненка, вітчизняних приватних зібраннях і за кордоном. В картинах майстрині триває загадкове мовчання, довга пауза тиші. Самотні, беззахисні герої її полотен – лише частина навколишнього середовища. Їхній таємний смуток або меланхолія – відлуння емоційного стану самої художниці.

Ксенія Стеценко. Зимовий день. 2018. Полотно, олія

Ольга Гуляєва навчалася на кафедрі образотворчого мистецтва факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету та в аспірантурі Одеського національного політехнічного університету, двома роками пізніше отримала науковий ступінь кандидата мистецтвознавства (доктор філософії). Учасниця міжнародного проєкту до Днів слов’янського мистецтва в Берліні,  пленерів у Польщі, українсько-польського мистецького проєкту «З любов’ю до України» (м. Лодзь). Її роботи зберігаються в Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О.Шовкуненка та у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Чехії, Німеччини, Ізраїлю.

Ольга Гуляєва. Бабусина радість. 2012. Полотно, олія

Тегі: , , , , ,