“Чорнобиль” в колекції Херсонського художнього музею

Написано Vlada в . Опубликовано в Новини

В колекції Херсонського обласного художнього музею ім.Олексія Шовкуненка зберігається чимало творів, присвячених важливим подіям історії, як святковим, так і трагічним. І до 33-ої річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, вшановуючи пам’ять постраждалих, варто згадати саме цей сюжет в творчій спадщині заслуженої художниці України Марії Несторівни Шнайдер-Сенюк.

Мисткиня написала твір «Чорнобиль» через чотири роки після трагедії на ЧАЕС. Символічною мовою художниця передає стан людей та природи. На полотні ми бачимо ліквідаторів аварії, які йдуть боротися з пожежею, і тих, кого вони захищають — своїх дружин, дітей, матерів.

Ця боротьба за безпеку людства  продовжувалась декілька років руками 600 000 ліквідаторів. Число постраждалих від аварії можна визначити лише приблизно. За даними організації Союз «Чорнобиль», десять відсотків з них померло, 165 000 осіб отримали інвалідність. Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Живописна робота «Чорнобиль» — це ліва частина диптиху, яка присвячена трагічним подіям української історії… В творчості художниці можна побачити багато світлих сюжетів — народні свята, працю на ниві природи, фольклорні мотиви, пейзажі та натюрморти, виконані в техніці гобелену, живопису, графіки.

Але важливим для мисткині було показати і трагедії: Чорнобиль, голодомори 30-х років, щоб зберегти ці події в пам’яті та з усією відповідальністю поставитись до майбутнього, яке ми сьогодні творимо власними руками.

 

 

 

Тегі: , , , , , , , ,

Залиште коментар